Tarieven en vergoeding
Kosten & vergoeding van een behandeling
Belangrijke informatie over de kosten en vergoeding van je behandeling kun je hieronder vinden. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact met me op.
Zorgprestatiemodel
Vanaf 1 januari 2022 is het Zorgprestatiemodel (ZPM) ingevoerd in de GGZ. In dit nieuwe bekostigingssysteem worden de activiteiten die worden uitgevoerd als 'consulten' in rekening worden gebracht. Het consult dat in rekening wordt gebracht, hangt samen met de werkelijk bestede directe tijd. Directe tijd is de tijd die de therapeut besteedt aan (inhoudelijk) contact met de client. Dit kan face-to-face, via beeldbellen, telefonisch, via e-mail of via eHealth zijn. Dit kan afwijken van de gereserveerde tijd als een afspraak duidelijk langer of korter duurt dan gepland. De indirecte tijd wordt niet apart in rekening gebracht, maar is hierbij inbegrepen. Dit is tijd die wordt besteed aan verslaglegging in het dossier, rapportage aan of overleg met de verwijzer, afspraken plannen, voorbereiden van het gesprek, administratieve handelingen, etc.
Verzekerde zorg
Om in aanmerking te komen voor vergoeding van je behandeling door je zorgverzekeraar is het verplicht om een geldige verwijzing van je huisarts te hebben. Er zijn wettelijke richtlijnen voor vergoeding. Bij een groot deel van de classificaties / diagnoses (volgens de DSM-5) vergoedt je zorgverzekeraar de behandeling. Er zijn ook uitzonderingen, zoals relatieproblemen, werkproblemen en aanpassingsstoornissen.
De hoogte van de vergoeding
Hoeveel je vergoed krijgt van je behandeling in de verzekerde zorg hangt af van een paar factoren:
Contract
Als ik een contract heb met je zorgverzekeraar dan wordt je behandeling volledig vergoed in de basisverzekering. Ik declareer de kosten dan direct bij je zorgverzekeraar. Let op: voor alle zorg in de basisverzekering geldt wel dat je jaarlijks een deel zelf betaalt, het zogenaamde eigen risico. Het kan zijn dat je een hoger eigen risico hebt afgesproken, tegen een lagere premie.Geen contract
Als ik geen contract heb met jouw verzekeraar, dan hangt het van je polisvoorwaarden af hoeveel je vergoed krijgt. Als ik geen contract heb met je zorgverzekeraar betaal je de kosten per consult aan mij, je ontvangt van mij dan een factuur. Je kunt de specificatie van de zorgkosten indienen bij je zorgverzekeraar.
De tarieven die in 2025 worden gehanteerd zijn de tarieven van de NZA (Nederlandse Zorgautoriteit). Bekijk de tarieven.
In het onderstaande overzicht zie je met welke zorgverzekeraars ik voor 2025 een contract afgesloten heb.
Contractoverzicht 2025 Psychotherapie Uitdewillegen
a.s.r.
a.s.r., Ditzo
Contract 2025
Caresq / Eucare
Aevitae
Contract 2025
CZ Groep
CZ/ CZdirect, JUST, Nationale Nederlanden, OHRA
Contract 2025
DSW
DSW, inTwente, Stad Holland
Contract 2025
Salland (voorheen Eno)
Salland, Zorgdirect
Contract 2025
Menzis
Anderzorg, HEMA, Menzis Zorgverzekeraar
Contract 2025
ONVZ
Jaaah, ONVZ, PNOzorg, VvAA
Contract 2025
VGZ
VGZ, IZZ, Bewuzt, MVJP, Zorgzaam Verzekerd, IZA, UMC, Univé, ZEKUR (natura)
Contract 2025
Zilveren Kruis
FBTO, De Friesland, Interpolis, Zilveren Kruis (incl. Pro Life en ZieZo)
Contract 2025
Zorg en Zekerheid
AZVZ, Zorg en Zekerheid
Contract 2025