Werkwijze psychotherapie
Verloop behandeling psychotherapie
Tijdens het eerste contact wordt er kort ingegaan op je klachten om een eerste inschatting te maken en te beoordelen of je met je hulpvraag bij mij op de juiste plek bent. Hiervoor bied ik kosteloos een kennismakingsgesprek aan. In dit gesprek kan ik ook beoordelen of ik de juiste expertise heb om je klachten te behandelen.
Wanneer we na de eerste inventarisatie besluiten te starten met een psychotherapie behandeling, verloopt deze in grote lijnen als volgt:
Intake en opstellen van het behandelplan
Elk individueel gesprek duurt 45 tot 60 minuten. Tijdens de intake (maximaal 3 gesprekken) worden je klachten uitvoerig geïnventariseerd. Er wordt informatie verzameld over je achtergrond en gekeken hoe je op diverse gebieden functioneert (werk, thuis, relaties). Er wordt gesproken over je verwachtingen van de therapie/therapeut en wat je zou willen aanpakken. De intakefase wordt afgerond met het bespreken van de diagnostiek en het opstellen van een behandelplan tijdens een adviesgesprek. Dit is een wederzijdse afspraak over waar de therapie zich op gaat richten en hoe er gewerkt gaat worden. We nemen het behandelplan samen door, het vormt de basis voor de behandeling.
Therapiefase
De therapiefase bestaat uit het uitvoeren van het behandelplan. Afhankelijk van je klachten en wat eerder is afgesproken in het behandelplan, kan een therapie korter of langer duren. Tijdens je behandeling zal regelmatig geëvalueerd worden. Verloopt de therapie nog voorspoedig? Klopt het behandelplan nog of moet het (gedeeltelijk) worden aangepast?
Afronding van de therapie
De derde fase bestaat uit het afronden van de therapie. Per persoon zal het sterk verschillen hoe lang de afronding van een behandeling duurt. Elke therapie wordt afgesloten met een eindevaluatie. Waar was je tevreden over en waarover niet? Zijn er nog dingen blijven liggen? Wat moet je doen als in de toekomst je klachten terugkomen?
Online therapie / eHealth via Embloom
Er zijn mogelijkheden voor een (deel) behandeling middels eHealth. Ik maak daarbij gebruik van Embloom, dit is een (beveiligd) eHealth platform. Via dit platform is het mogelijk om vragenlijsten in te vullen, is er een optie om te beeldbellen en kun je eHealth modules volgen of een dagboek invullen indien dit passend is.
Klachtenregeling
Als je ontevreden bent over mijn werkwijze dan wil ik je vragen dit met me te bespreken, we proberen het dan samen zo goed mogelijk op te lossen. Als het echter niet lukt om samen een passende oplossing te vinden, dan kun je overwegen om een klacht in te dienen. Je kunt je dan wenden tot de Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) waarbij ik ben aangesloten. Meer informatie is te vinden op de website van LVVP - Klachtenregeling volwassenen.